Valkeakoski siintää lahtelaisten silmissä

19.5.2013

show-ryhmä
show-ryhmä
musiikkiklovni
musiikkiklovni
Hollolan Harmonikat
Hollolan Harmonikat
Juliana Danilova
Juliana Danilova

24.4.2013 kokoontuivat Työväen Sivistysliiton ja alueellisten katselmuspaikkakuntien (Lahti, Turku, Nurmijärvi) edustajat yhteiseen nettikokoukseen minkä tehtävänä on valita raatien kultakin paikkakunnalta esittämät esiintyjät, jotka kutsutaan valtakunnalliseen Harrastetaiteen Sanoja ja Säveliä kulttuurikatselmukseen 27.7.2013 Valkeakoskelle. Kaikkiaan valituksi tuli 11 esiintyjää / ryhmää, ja Lahden osalta kutsun saivat erittäin korkeatasoinen edustus. Musiikkiklovni Kalle-Ville, Julia Danilova, Hollolan Harmonikat ja Show-ryhmä Sudaruhska.

Lokakuun 2012 lopulla saimme tietää, että TSL:n Sanoja ja Säveliä katselmusten järjestäjinä toimivat vuonna 2013 opintojärjestöt.

Tiedon saatuamme TSL:n Lahden seudun opintojärjestö teki päätöksen, että olemme valmiit järjestämään alueellisen Harrastetaiteen Sanoja ja Säveliä kulttuurikatselmuksen Lahdessa huhtikuun aikana 2013.

Ensi vaiheessa perustimme viisihenkisen työryhmän valmistelemaan alueellista Sanoja ja Säveliä kulttuuritapahtumaa, joista kaikki osallistuivat myös tapahtumien järjestämisen -koulutukseen Helsingissä TSL:n toimistolla 19.1.2013.

Ei muuta kuin tuumasta toimeen, varattiin Sanoja ja Säveliä kulttuurikatselmuksen ajankohdaksi 13.4.2013 Kansantalon Vaahterasalissa.  TSL:n valtakunnallisen mainosesitteen päivityksellä aloitimme helmikuun alussa valtavan markkinointirumban tavoitellen eri kulttuuriharrastajia niin netin välityksellä kuin jalkautumallakin, ja kertomalla kulttuurikatselmuksesta, mistä pohjimmiltaan on kysymys. Että tämä ei ole mikään kilpailu, vaan katselmuksessa etsitään mahdollisimman monipuolista kokonaisuutta, josta esityksiä valitaan Valkeakoskelle valtakunnalliseen Sanoja ja Säveliä kulttuurikatselmukseen 27.7.2013.

Alkuvaiheessa monta kertaa tuli tunne, että pitääkö luovuttaa kun ilmoittautuneita esiintyjä / ryhmiä ei alkanut ilmaantua. Olimmehan asettaneet tavoitteeksi vähintään kuusi esitystä, että katselmus ylipäätään kannattaisi järjestää.

Mutta huoleni oli aiheeton, ilmoittautumisia alkoi tulla sitä tahtia, että enemmänkin huolestuin siitä voimmeko kaikkia edes ottaa mukaan. Esitietolomakkeen itsestään taikka ryhmästään minulle lähetti kaikkiaan 13 esiintyjä / ryhmää, osallistuja yhteensä lähes 80 esiintyjää. Tästä syystä jouduimme suunnitelman mukaista ohjelma-aikaa pidentämään puolella tunnilla.  Viestintämme tavoitti juuri niitä kohderyhmiä, joita katselmukselle olimme etsineetkin. Monipuolisia ohjelmanumeroita ja monikulttuurisuus oli virkistävänä lisänä mukana. Tapahtuman kruununa salintäyteinen yleisö, joka olivat saapuneet heitä kuulemaan. Tästä kaikesta voin puheenjohtajana olla erittäin kiitollinen ja tyytyväinen.

Koska ko. tilaisuus on kuitenkin alueellinen karsinta valtakunnalliseen Sanoja ja Säveliä katselmukseen Valkeakoskelle, niin siihen tarvittiin myös arviointituomarit. Meitä ei olisi voinut paremmin onnistaa tuomareiden suhteen, saimme siihen parhaan mahdollisen tietotaidon arvioimaan esitysten taiteellista tasoa. Arviointituomareina toimivat Lahden kaupungin Liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Ulla Koskinen-Laine ja musiikinopettaja Hannu Korhonen Orimattilasta.

Lainaten tässä kohtaan Ulla Koskinen-Laineen lausahdusta Facebookissa ”olipa harvinaisen korkeatasoinen kulttuurikatselmus” tästä lausahduksesta ei voi muuta kuin olla iloinen.

Korkeasta katselmukseen osallistujien taiteellisesta tasosta johtuen tuomareiden tehtävä ei ollut mitenkään helppo. Ja näin ollen he päätyivät yksimielisesti esittämään kuutta esiintyjä / ryhmää valtakunnalliseen Sanoja ja Säveliä katselmukseen Valkeakoskelle.

Ehdotukset Valkeakoskelle:

Lauletaan Viittoen -kuoro (Sävelten siivillä), Musiikkiklovni Kalle-Ville (Rakkaus sen seitsemällä kielellä), Julia Danilova (laulu), Antti Rönkä (piano), Hollolan Harmonikat (musiikki) ja Showryhmä Sudaruhska (laulu ja tanssi).

Kaikki esiintyjille / ryhmille on lähetetty osallistujatodistukset tuomareiden arvioinnista heidän esitystensä taiteellisesta ja teknisestä tasosta. Showryhmä Sudaruhskan arviointi: ”Sokerit pohjalla. Sisääntulo upeissa asuissa oli näyttävä ja loi odotuksia hienosta showsta. Odotukset täyttyivät täydellisesti. Slaavilainen laulu soi puhtaana ja Julia Danilova täytti ne odotukset, jotka edelliset pariisilaistunnelmat herättivät. Ryhmä erottui joukosta omalle tasolleen. Kauniit naiset, kauniit puvut, tanssissa ylväs, slaavilaiselle naiselle ja karakteritanssille ominainen ylävartalon kannatus. Tämä ryhmä täyttää minkä kokoisen estradin hyvänsä. Bravo!”

Muita esiintyjiä Lahden kulttuurikatselmuksessa olivat:

Seppo Hilska (laulu), Hannu Salonen (lausunta), Lahden Työväen Mieskuoro (laulu), Duo Päivi & Jurek (laulu ja säestys), Lahden Työväen Sekakuoro (laulu), Duo Laurentius (runo ja musiikki show) ja Taikuri Keijo Halonen (taikuri Halosen taikaa).

Tuomareiden ehdotusten analysointiin oli nimetty myös nelihenkinen raati jonka tehtävänä Lahden osalta on tehdä lopulliset päätökset tuomareiden ehdotuksista ketkä kutsutaan Valkeakoskelle. Raatiin kuuluivat TSL:stä Kulttuuri- ja järjestöpäällikkö Sanna Viljakainen, TSL:n Etelä-Hämeen piirijärjestöstä Anna-Liisa Makkonen ja Lahden Seudun opintojärjestöstä Marjukka Vuorelma-Laitinen ja hänen miehensä opettaja Erkki Laitinen. Kulttuurikatselmuksen juonnosta vastasi ansiokkaasti opintojärjestön toimikunnan jäsen Esa Juurola.

Sanoja ja Säveliä kulttuurikatselmuksen järjestelyiden vastuuhenkilönä totean, että mielestäni kaikki on sujunut enemmän kuin hyvin. Olen aivan varma, että opintojärjestönä olemme myös saaneet näkyvyyttämme lisättyä myös sellaisille tahoille, jotka eivät ole aiemmin olemassaolostamme tienneet. Tämä on myös ollut erittäin opettavainen kokemus. Seuraavalla kerralla tämän mittaluokan kulttuurikatselmukseen on helpompi lähteä mukaan.

Toki meidän opintojärjestönä pitää arvioida mitä tästä opimme, ja mitä voisi tehdä toisin ja miten varmistaa käytettävissä olevat resurssit.

Haluan kiittää kaikkia esiintyjiä, salintäyteistä yleisöä, Vaahterasalin henkilökuntaa, tuomareita, juontajaa, arviointiraatia ja ennen kaikkea talkooväkeä että olemme yhdessä pystyneet näin haastavan kulttuuritapahtuman viemään läpi.

Työ on vielä kesken ”Valkeakoskella tavataan”

Vesa Tuominen                                                                                                                                   puheenjohtaja